Monday, November 18, 2013

HIJRAH dan REZEKI

Assalamualaikum and Good Day All,

I've created this blog before as a medium to advertise my part time business. Since I'm not going to do that for a temporary time, I decided to fully utilize it as my note pad to share some stories, recipes or pictures with all my viewers and followers. All entries to be posted is all about my life, family & loves. From deep inside my heart, really hope that all of you will like and love that. Mana yang baik, bole dijadikan panduan. Yang buruk, jadikan pedoman dan jangan menjadi ikutan ye.. :)
 
So, this entry I want to share some 'words' that I created (dah macam sajak) about HIJRAH and REZEKI. Let's hayati and fahami. Apa yang saya tulis ni, adalah dari my point of view. Tiada kena mengena dengan sesiapa yang masih hidup ataupun yang telah tiada. Ini semua dari pengalaman saya sendiri.


" Jangan takut untuk berHIJRAH
Jangan ragu-ragu untuk berHIJRAH
BerHIJRAH lah untuk kebaikan
BerHIJRAH lah ke arah kebaikan
Sesungguhnya suatu pengHIJRAHan itu
pembuka kepada pintu-pintu rezeki
Rezeki datang tanpa di sangka-sangka
Rezeki datang dalam pelbagai bentuk dan rupa
Panjatkan kesyukuran

Kuatkan keimanan
Perbanyakkan amalan

Ya Allah Ya Tuhanku
Syukur dan pujiku hanya untuk-Mu
Jangan biarkan aku leka
dengan
kegembiraan & kebahagiaan yang telah Engkau berikan
Dan jangan biarkan aku hanyut dengan
kesedihan & kekecewaan yang telah Engkau takdirkan
Aamiin "
 
In my next entry, saya akan kongsikan dengan semua kaitan antara 'so called' sajak di atas dengan pengalaman saya sekeluarga. Until we meet in my next entry. In shaa Allah..
 
xoxoxo
 

Sunday, November 17, 2013

After 1.5years..I'm Back

Assalamualaikum & Good Day Everyone.

Lama sungguh saya tak menjenguk dan meng'update'kan story dalam blog ni. Perasaan dan keterujaan untuk menulis entry seakan2 mati huhuhu. Rindu?? Ye memang saya rindu untuk mencoret/menulis/menaip/mengepos citer2/gambo2 dalam blog saya yang x seberapa ni. Idea pun seakan2 beku.
 
Setelah sekian lama saya kumpulkan semangat dan sifat kerajinan itu, saya kuatkan jari jemari saya menaip entry pertama di dalam tahun 2013 ni. Walhal, dah nak penghujung tahun dah hihihihi.
 
Pertama sekali, saya nk announce yang saya dah tak berkecimpung dalam dunia part time baker. Saya stop dulu. For how long??? Don't know yet. Kenapa saya dah x baking?? Saya still baking, tapi untuk diri sendiri je la. Untuk tempahan memang "STOP". Before saya stop, saya memang dah kurang menerima tempahan. Seingat saya, last order saya terima was in APRIL 2012. About 1.5years back.
 
Yes!! There are some reason why I made such decision.
 
The 1st reason, at that time I'm pregnant. Mengandung untuk kali kedua ni, sangat berbeza dengan yang pertama. Kesihatan agak terganggu. So, I'll decide to slow down my baking world.
 
DAMIA SARAH BINTI MOHAMAD HAIRUDIN
 
DAMIA HANNAH & DAMIA SARAH
 
Sekarang my Sarah almost 11months. Very active and adorable. Puji dan syukur hanya untuk-Mu Ya Allah. Terima kasih atas anugerah pinjaman yang tak terhingga dari-Mu. Ibu & ayah loves both of you very much!!
 
The 2nd reason, the best thing ever happened in my career. Milestone in developing my career. Saya dapat kerja baru di Negara luar. Tawaran datang during my confinement/maternity leave, SANGAT HAPPY.  That's why I decided to stop my baking. I don't want to but I have to. :)
 
Di Bumi Zikrullah ini, saya sekeluarga menumpang mencari rezeki.
 
 
Saya rasa cukup la dulu coretan saya untuk entry yang pertama ini setelah sekian lama tak merapu. Sampai bertemu kembali di entry yang akan datang.
 
 
xoxoxo


You Might Also Like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...